BRexport – avagy amit a brit, Brexit exportról tudni kell

BRexport – avagy amit a Brit, Brexit exportról tudni kell
2021. január 1. napjától az Egyesült Királyság vonatkozásában az export tevékenységre új szabályok vonatkoznak. Sajnos mind az Európai Unió irányából való belépésnél, mind pedig az Egyesült Királyságból való kilépésnél nőnek az adminisztratív terhek, amelyek közül a legfontosabbakat összegyűjtöttük: Elöljáróban fontos megjegyezni, hogy 2021. június 30-ig „transition period”, úgynevezett átmeneti időszak van, aminek a lényege, hogy ez idő alatt a vállalkozásokat nem kötelezik az áruk Egyesült Királyságba történő beléptekor azonnali vámkezelésre és áfa megfizetésre. Ezek bonyolítása majd csak az áfa-regisztráció megtörténte után, utólagosan történik.

Első lépésben a cégek áfa-regisztrációjára lesz szükség.

A folyamat körülbelül 1 hónapot vesz igénybe.  Online indítható, a visszaigazoló dokumentum postai levélben érkezik a HMRC-től (VAT Certificate).

Az áfa regisztráció utáni második lépés a társaság angol EORI regisztrációja

EORI szám igénylése

2021 január 1-től minden cégnek a Nagy-Britannián keresztüli termék mozgáshoz GB előtaggal kezdődő vámazonosító EORI szám szükséges majd. Amennyiben a termék érinti Észak-Írországot, akkor XI előtaggal kezdődő EORI számra is szükség lesz. Ezek igénylése kb. 1 hetet vesz igénybe. Maga a szám még nem jár semmilyen kötelezettséggel, akkor sem okoz hátrányt a megkérése, ha végül sosem lenne rá szükség. A regisztráció gyorsan elvégezhető az adóhivatal portálján, ezért arra biztatunk mindenkit, aki esetleg nem kérte még meg, hogy igényelje meg, akár áfa körös a cége, akár ÁFA körön kívül: https://www.gov.uk/eori A ZENRON készséggel vállalja az EORI regisztráció elvégzését.

A határellenőrzések visszaállítását 2021-ben 3 fázisban tervezik bevezetni:

2021 januártól – a kereskedő cégeknek egy alap vámnyilatkozatot kell tenniük és megőrizniük minden importáláshoz kapcsolódó dokumentumot. Ezt 6 hónapon belül kell majd leadni, de a vámtételek halasztott befizetésére is van még lehetőség. 2021 áprilistól – Minden állati eredetű vagy szabályozott növényi eredetű termék előzetes bejelentést igényel és szükségesek lesznek az egészségügyi vizsgálati dokumentumok. Ilyenek a hús, méz, tej és tojás termékek, valamint minden szabályozott növény és növényi termék. Ezekre a termékekre előzetes bejelentés, valamint egészségügyi dokumentáció, pl. EHC-k szükségesek. A növények és növényi eredetű termékek fizikai ellenőrzése 2021 júliusáig a célállomáson történik. 2021 júliusától minden termékre teljes behozatali kontroll és ellenőrzés lép életbe. Biztonsági és védelmi ENS nyilatkozatokra lesz szükség az EU-ból az Egyesült Királyságba irányuló behozatalokhoz. Ez ugyanaz a modell lesz, mint amelyet az Egyesült Királyság a világ többi részével folytatott, azaz RoW kereskedelemben jelenleg használnak.

Cikkünk folytatódik, olvassa tovább ide kattintva.

Megosztom:
>