BRexport – British Export – Új szabályok

2021. január 1. napjától az Egyesült Királyság vonatkozásában az export tevékenységre új szabályok vonatkoznak. Sajnos mind az Európai Unió irányából való belépésnél, mind pedig az Egyesült Királyságból való kilépésnél nőnek az adminisztratív terhek, amelyek közül a legfontosabbakat összegyűjtöttük: 

Így tudnak a cégek vásárolni az Egyesült Királyságban a Brexit után

A vám az importált termékeken megfizetett, áfától független tétel, aminek az a célja, hogy megakadályozza az olcsó termék beáramlást, ezzel védve a belföldi termék előállítást és kereskedőket a hazai piacon. Január 1-től vámot kell fizetni az importált termékeken, ami az áfával ellentétben nem visszaigényelhető.

A fizetendő vám függ a termék típusától, értékétől, mennyiségétől és előre kalkulálható. Segítség ezen az oldalon: https://www.gov.uk/check-tariffs-1-january-2021

2020 december 31-ig EU-s adószámmal rendelkező cégek nettóban vásárolhattak az EU-ban regisztrált, közösségi adószámmal rendelkező cégektől, abban az esetben, ha a termék is elhagyta az adott országot a vásárlással.

2021 január 1-től minden termék vásárlás az importálás szabályai alá esik.

£135 értékhatárig egyszerűsített folyamattal lehet terméket behozni. Ebben az esetben az áfát nem a határon, hanem az eladáskor kell megfizetni, és egyszerűsített import nyilatkozat elegendő hozzá. 

(A £135 limit a teljes szállítmányra értendő, nem az egyes importált termékek egyedi árára!)

£135 feletti termékek behozatala esetén a cégek két lehetőség közül választhatnak: 

  1. Választhatják a halasztott befizetést, mely szerint a saját áfa bevallásaikba rögzítik majd az import áfa tételeket, amit egyben vissza is igényelhetnek, így tényleges befizetésre nem lesz szükség. Ez az eljárás abban az esetben alkalmazható, ha a behozott termék üzleti célból lett vásárolva, a cég EORI és VAT száma pedig megfelelően fel van tüntetve az import dokumentumokon. Ezért létszükséglet, hogy az import dokumentumok megfelelően, és időben ki legyenek töltve.
  2. Ha a cég nem a fentírt, halasztott befizetést választja, akkor az importálás során meg kell fizetnie az áfát, amiről az adóhivatal egy C79 igazolást állít ki, ami majd a saját, következő ÁFA bevallásában a C79 igazolás alapján igényelhető vissza.

Exportnál nincs áfa, de van papírmunka

Az Egyesült Királyságba exportált áruk esetén áfafizetési kötelezettség ugyan nem lesz, amennyiben a termékek bizonyíthatóan elhagyták az Egyesült Királyság területét a vásárlást követően 90 napon belül.  Viszont az Uniós Vámkódex rendelkezéseinek megfelelően kötelezővé válik a vámügyi kiviteli eljárás, amelynek keretében az exportőrnek be kell mutatnia az indulás előtti árunyilatkozatot a letelepedési helye szerint vagy az áruk exportálás céljából történő csomagolásának vagy berakodásának helye szerint illetékes, úgynevezett kiviteli vámhivatalnál. Az áruk ezt követően a kiléptető vámhivatal felügyelete alatt és ellenőrzési jogosultsága mellett hagyhatják majd el az EU területét, a vevőnek pedig meg kell fizetnie a saját országa szerint a vám és áfa tételeket. 

Magánszemélyeknek történő termék vagy szolgáltatás eladás esetén sem kell áfát felszámítani 2021 január 1 után (kivéve digitális szolgáltatásokat, amikre más szabályok vonatkoznak).

Ne bízza külföldi cégalapítási terveit a véletlenre, keressen minket, és készséggel tájékoztatjuk a lehetőségekről, személyre szabott ajánlatot készítünk terveinek megvalósításához.

Hívjon minket, várjuk hívását!​

Megosztom:
>