5 tipp az üzleti válság leküzdésére

5 tipp az üzleti válság leküzdésére

Válság

Egy szó, amelyet az utóbbi időben elég sokat hallottunk a médiából. De egy vállalat válsága akár bőség idején is bekövetkezhet. Általában figyelmeztetés nélkül jön és sok problémát okoz, de új távlatokat is nyithat minden üzletember számára.

Folyamatos megoldások

Még a legsikeresebb üzletemberek is kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy hirtelen negatív irányba fordulnak át korábbi üzleti sikereik. Nem feltétlen csak azokkal eshet meg, akiket a koronavírus okozta válság érintett.
Akár még a legpozitívabb előrejelzések és a leggondosabb stratégiai tervezés ellenére is kerülhetünk nem várt helyzetekbe. Elegendő hozzá csupán, hogy rosszul mérjük fel egy adott termék vagy szolgáltatás piaci keresletét, ami végül érdeklődés és értékesítés hiányában és nem megfelelő pénzügyi menedzsmenttel a befektetett tőke elveszítéséhez és/vagy akár hírnevünk csorbulásához is vezethet.
Önhibánkon kívül is kellemetlen körülmények között találhatjuk magunkat, például ha üzleti partnerünk nem fizet egy már leadott megrendelésért, mi pedig szembesülünk azzal a kérdéssel, hogy hogyan fogjuk tudni kifizetni az alkalmazottaink bérét.
Az ilyen típusú problémák akár hetek alatt fizetésképtelenné tehetnek egy vállalkozót, továbbá annak beszállítóit is, akiknek nem tudja kifizetni a számláit.
Azt mondják azonban, hogy nem azokból lesznek sikeresek emberek, akiknek nincsenek az életükben problémáik, hanem azok, akik megtanulták a problémákat hatékonyan megoldani. Ezért fontos jól kezelni az üzleti válságokat.

Prioritások meghatározása

A prioritások meghatározása egyaránt fontos a személyes és a vállalati sikerek szempontjából.
Mindenekelőtt meg kell kérdezni önmagunktól, hogy mennyire fontos a vállalkozás az életünkben és mennyi energiát szeretnénk ráfordítani a jövőben. Ez az egyik alapkérdés annak tisztázásához, hogy folytatni akarjuk-e egyáltalán az üzleti tevékenységet.
Már nem éri meg? Adja el vagy zárja be a vállalkozást.

Még nem akarja feladni? Akkor itt az ideje, hogy a vállalat szemszögéből nézze a prioritásokat.

Minden problémának van megoldása, és azt racionálisan kell vizsgálni. Ne feledjük el, hogy az érzelmek gyakran válnak a válságok egyik fő tényezőjévé. Ilyenkor össze kell szedni magunkat és új prioritásokat kell keresni, továbbá meg kell találni azt a végső irányt, amely felé a vállalatot vinni kívánjuk.
Röviden: ne harapjunk többet, mint amennyit meg tudunk rágni.

Tartsuk meg az objektív szemléletet és határozzunk meg egy stratégiát, amely a lehető leggyorsabban kivitelezhető és legjárhatóbb utat kínálja ahhoz, hogy kilábaljunk egy kedvezőtlen helyzetből.

Türelem

Fontos felismerni azt is, hogy semmi sem történik egyik napról a másikra. Elengedhetetlen a hidegvér megőrzése, még abban az esetben is, amikor azonnal tüzet kell oltani. Sok üzletember nem ismeri fel, hogy ez egy kulcsfontosságú szempont, amely megalapozhatja a jövőbeni sikereket.
A válságok adott esetben elhamarkodott reakciókhoz és csőlátáshoz vezethetnek. A türelem ugyanakkor azoknak az alternatív megoldásoknak a felfedezésében tud segíteni, amelyeknek létezéséről eredetileg nem is tudtunk.

Változás, a siker mozgatórugója

Az életben minden változás során bizonyos értelemben kilépünk a komfortzónánkból.

Válsághelyzetben elkerülhetetlenek a változások, sőt, gyakran ezek jelentik az egyetlen megoldást.

Felejtse el a régi szabályokat!

A válság egy kihívás az alkotói folyamat elindításához, melynek eredményeként friss, újszerű, innovatív megoldásokat tudunk meghonosítani a cég életében. Gondoljunk csak bele, hány bolt fontolgatta már online webshop elindítását az elmúlt 5 évben és ebből hányan vágtak bele tavaly vagy idén a koronavírus hatására?
Az anyagi gyarapodás az elsődleges és legfontosabb mérce. Minden vállalkozás célja a profitszerzés, ami a különféle válsághelyzetekben igencsak megnehezülhet. Emiatt még inkább szükséges a pénzügyi paraméterek folyamatos figyelemmel kísérése. A válság azt is tesztelni fogja, hogy mennyire készültünk fel a nehéz időkre a bőség idején.
Azok a vállalatok, amelyek pénzügyi tartalékokkal rendelkeznek, már az első pillanatokban élen járnak, mivel a tulajdonosoknak legalább egy lélegzetvételnyi nyugalom és idő áll a rendelkezésére az új stratégiák és megoldások azonosításához, kidolgozásához és kivitelezéséhez.

Szüksége van segítségre? Lépjen kapcsolatba velünk.

    Megosztom:
    >