A BREXIT és a 2020-ig tartó átmeneti időszak

A BREXIT és a 2020-ig tartó átmeneti időszak
2016 júniusában a brit polgárok maguk szavaztak arra, hogy országuk nem lesz az EU tagja. Hogyan zajlik a kilépési folyamat?

Brexit

A Brexit nem egyik napról a másikra valósul meg. Az ún. kemény brexit nem lenne minden állampolgár számára előnyös, és számos megoldandó feladatot vet fel mind gazdasági, mind kereskedelmi szempontból. 2019 márciusától 2020 végéig az ún. átmeneti időszak zajlik.

Az Egyesült Királyság számára ez lehetőséget biztosít arra, hogy a vámunióban maradjon és az egységes piacon belül működhessen. Ezt a másik 27 tagállam képviselői hagyták jóvá a csúcstalálkozón, amelyre 2017 végén került sor Brüsszelben. Ezt a forgatókönyvet még az összes államnak meg is kell szavaznia.

Ugyanakkor az akkori brit miniszterelnök, Theresa May kétéves átmeneti időszakot kért, és a vállalkozók hasonló véleményüket fejezték ki a témában, melyre a jelenlegi helyzet nyilvánvalóan komplikációkat jelent. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy még az ország kilépése után is fennmaradnak az EU-s állampolgárok jogai Nagy-Britanniában.

brexit_zenron

Az Egyesült Királyság egyelőre megtartja az uniós tagságból fakadó összes jogot és szabadságjogokat. 2019 márciusától azonban el kell hagynia a képviseletet az EU intézményeiben és más hasonló testületekben. Látni fogjuk, hogy valóban ún. harmadik országgá válik-e. Ugyanakkor teljesítenie kell az Unióval szemben fennálló pénzügyi kötelezettségeit. Az összeget azonban még nem tudjuk konkrétan, Brüsszel 100 milliárd euróról is beszél, a brit miniszterelnök ezt azonban határozottan visszautasította. A 2020-os évet nem véletlenszerűen határozták meg az átmeneti időszak végeként, mivel ez az az a dátum, amikor véget ér a jelenlegi pénzügyi időszak.

Mit jelent Anglia EU-ból való távozása a vállalkozók számára?

Ezt a megközelítést már elfogadták azok a vállalkozók is, akik már készültek a változásra és ellenzik, hogy kétszer hasonló folyamaton menjenek keresztül. Félnek a destabilizált környezet kockázataitól Nagy-Britannia Nagy-Britanniának az EU-ból való távozása kapcsán. A jelenlegi szabályozási keret ezért addig marad hatályban, amíg az ország kilép az EU-ból.

Ezenkívül jogi szempontból elő kell készíteni a gyakorlatban, meg kell hozni a döntést és kialakítani a végleges írásbeli formát. A teljes átmeneti időszak jogalapja a Lisszaboni Szerződés 50. cikke. Az átmeneti időszaknak tükröződnie kell a kilépési megállapodásban, melyet 2018 októberére el kell készíteni. Az EU Tanácsának, az Európai Parlamentnek és a brit parlamentnek továbbra is ki kell állnia mellette. Ezeknek a testületeknek ratifikálniuk kell a szerződést.

Azonban egy sikeres Brexit sem jelenti azt, hogy az ország ne akarná teljesíteni a nemzetközi biztonság fenntartásáért vállalt kötelezettségeit. Nyilatkozatában a brit miniszterelnök külön megemlítette a migrációból és a terrorizmus fenyegetéséből fakadó kockázatokat, amellyel egész Európának megkülönböztetés nélkül szembe kell néznie. Az Egyesült Királyságnak továbbra is részt kell vennie e problémák megoldásában, annak ellenére, hogy szuverén állammá válik.

Vállaljuk az angliai cégügyek professzionális intézését.
Alapítson céget Angliában ma!

Megosztom:
>