A Brexiten túl, cégalapítás az Egyesült Királyságban

Mire érdemes 2021-ben figyelni a cégalapításnál az Egyesült Királyságban?

Mint tudjuk tavaly év elején az Egyesült Királyság elhagyta az EU-t és idén január 1-től már a post brexit idejét éljük. 

Mind az uniós, mind a brit vállalatoknak szembe kell nézniük azzal, hogy az új kereskedelmi megállapodások miatt számos lépést meg kell tenniük, fel kell készülniük az elkövetkező módosításokra, aminek nagy része – valljuk be – csak folyamatosan fog kikristályosodni.

Szerencsére a vállalkozás indítása, a cégalapítás és cégüzemeltetés az Egyesült Királyságban most is lényegesen egyszerűbb a Brexittől függetlenül.

Ami változott a Brexit után:

Az Egyesült Királyság már nem az része EU-nak, igy azon cégeknek, akik az Egyesült Királyságba szeretnének exportálni ÁFA azonosítót (VAT number) kell igényelniük.

Maga a cégalapítás a magyar eljáráshoz hasonlóan történik. A fő különbség, hogy online intézhető, és lényegesen gyorsabb: a leggyakoribb vállalkozási formát, az Ltd-t 24 óra alatt bejegyzik.  A vállalkozást a megfelelő cégforma és cégnév és székhely kiválasztását követően az előírt dokumentumok illetékes hatósághoz megküldésével, lehet alapítani. A cégeljárás illetékköteles, mértéke függ a cégformától és a bejegyzési eljárás módjától (papír alapú, online).

Kell-e brit ügyvédi ellenjegyzés a cégalapításhoz?

Fontos különbség a hazai szabályozáshoz képest, hogy a cégalapításhoz nem kötelező az alapító okiratok ügyvédi ellenjegyzése.

A cégeljárás elektronikusan zajlik. Fontos tudni azonban, hogy egyes társasági formák (pl. Limited Partnership) csak papír alapú nyomtatvány segítségével alapíthatók. A szükséges nyomtatványokat és a cég bejegyzéseit (alapítás, módosítás, törlés) az ország teljes területére kiterjedő illetékességgel a brit Cégbíróság kezeli. (Companies House)

2021 január 1.-től érvényben lévő formanyomtatvány itt elérhető:

https://www.gov.uk/guidance/changes-to-companies-house-forms-from-1-january-2021

A brit ügyvédeken kívül a cégbejegyzés cégünk segítségével is lehetséges, és büszkén elmondhatjuk, hogy mára már bevett gyakorlat ezt intézni. Keressen minket bizalommal!

Céges engedélyek, biztosítás

Egyes üzleti tevékenységek, mint például a munkavállaló foglalkoztatása, adattovábbítás, biztonságikamera használat, nyitvatartás megállapítása stb. engedélykötelesek lehetnek. Ezek viszont eltérőek lehetnek az Egyesült Királyság tagországaiban (Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország).

További fontos követelmény, hogy egyes tevékenységek csak kötelező felelősségbiztosítás birtokában végezhetőek (munkáltatói felelősségbiztosítás, jármű és szakmai felelősségbiztosítások).

Cégbejegyzés az Egyesült Királyságban

A vállalkozások az Egyesült Királyságban nagyon gyorsan és zökkenőmentesen elindíthatóak. Brit cég a bejegyzése napjától kezdődően már végezhet üzleti tevékenységet, ugyanakkor a brit jog a hazai társaságai kapcsán nem ismeri az előtársaság intézményét. Bejegyzett magyar cég nevében azonban lehetséges a brit jog szerint is kötelezettséget vállalni és szerződéseket kötni.

A szigetországban a hatóságok elve a vállalkozások támogatása és nyereségessé tétele. Minimális az adminisztráció, havi 460 GPB alatt az alkalmazottakat nem kötelező bejelenteni és évi 8600 GPB alatt a vállalkozót nem terheli adófizetési kötelezettség.

Ez a cikk folytatódik, olvassa tovább ide kattintva.

Megosztom:
>